Danin terveys

Danilla todettiin kesällä 2009 molemmissa kinnernivelissä osteokondroosi ja sen seurauksena kehittyvä ja etenevä nivelrikko. Kirjoittelen tälle sivulle ensisijaisesti Danin nivelrikon hoidosta.

19.1.2010 Ensimmäinen fysioterapiakerta

Fysioterapeutti huomasi, että Dani ontui vasenta takajalkaa ympyrällä juoksutettaessa. Suoralla ontumaa ei havaittu. Danin takajalkojen painon jakautuminen selvitettiin puntareiden avulla ja huomattiin, että Dani varasi vasemmalle takajalalle alle 4 kg ja oikealle takajalalle noin 7 kg. Eli Dani kevensi selvästi painoa vasemmalta takajalalta siirtämällä sitä oikealle takajalalle sekä etujaloille.

Fysioterapeutti kiinnitti huomiota Danin seisomistapaan, Dani kun seisoo usein aivan mutkalla. Fysioterapeutti löysi useita trigger-pisteitä Danin selkälihaksista eli selkälihakset olivat jumissa ja kipeät erityisesti lapojen ja lantion seudulla. Tämä johtuu siitä, että Dani yrittää keventää painoa vasemmalta takaselta ja joutuu siksi käyttämään enemmän tiettyjä lihaksia, jotka ylirasittuvat.

Ortopedi tutki Danin, koska Dani oli aikaisemmin reagoinut lumbosakraalialueen taivutuksiin ja mietimme pitäisikö selkä kuvata ennen fysioterapian aloittamista. Dani ei kuitenkaan reagoinut nyt yhtä voimakkaasti kuin edellisessä tutkimuksessa, joten päätimme, että selkä kuvataan vasta, jos oireet palaavat. Ortopedi määräsi Danille ontuman vuoksi kahden viikon tulehduskipulääkekuurin.

Sovimme, että annan Danille kahden viikon ajan tulehduskipulääkkeitä, enkä treenaa tai päästä sitä leikkimään koirakavereiden kanssa. Seuraavalla kerralla päätimme tutkia ontumaa askelvoimamaton avulla.

3.2.2010 Toinen fysioterapiakerta

Danin käytös tai liikkuminen ei mielestäni merkittävästi muuttunut tulehduskipulääkekuurin aikana. Aloitimme fysioterapian tekemällä askelvoimamattotutkimuksen. Eli kävelytin sekä juoksutin Dania matolla, joka mittasi kuinka paljon Dani varasi painoa kullekin tassulle liikkessä.

Askelvoimamattotestin perusteella näytti, että Dani ei juuri keventänyt painoa vasemmalta takaselta liikkeessä. Staattinen painon varaus Danin seistessä paikallaan oli vtj 4,7 kg ja otj 6,7-7 kg eli tilanne oli parantunut edelliskertaisesta. Mutta olimme fysioterapeutin kanssa yhtä mieltä siitä, että vasen kinner on kipeämpi ja pysyvästi huonompi kuin oikea. Jos kyse olisi ollut vain tilapäisestä kipeytymisestä, painon jakautumisen olisi pitänyt tasaantua kipulääkekuurin vaikutuksesta.

Fysioterapeutti hieroi Danin läpi ja sovimme, että seuraavalla kerralla Dani pääsee vesijuoksumatolle. Vesijuoksumatolla on ideana se, että vesi keventää nivelten painorasitusta, jolloin Dani voi käyttää normaaleja liikeratoja tuntematta kipua. Tällöin Dani käyttää ja vahvistaa lihaksia, joita se ei kuivalla maalla juostessaan halua kivun vuoksi käyttää.

12.2.2010 Kolmas fysioterapiakerta

Dani pääsi heti vesijuoksumatolle ja oli tapansa mukaan innostunut (kun oli tarjolla herkkujakin) sekä sopeutui välittömästi liikkumaan juoksumatolla. Ensimmäisellä kerralla kävelytimme ja juoksutimme Dania matolla kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen siirryttiin hieromaan. Fysioterapeutti opetti minua hieromaan ja näytti ne kohdat, mitkä Danilla ovat erityisesti käsittelyn tarpeessa.

23.2.2010 Neljäs fysioterapiakerta

Dani pääsi taas heti kättelyssä vesijuoksumatolle, mikä tuntui olevan neidille hyvin mieluisaa. Tällä kertaa pidensimme juoksemisaikaa, koska Dani ei reagoinut mitenkään viime kertaiseen. Sen jälkeen fysioterapeutti jälleen hieroi Dania ja totesi ilokseni, että Danin lihakset eivät olleet enää yhtä jumissa kuin aikaisemmin. Eli kotihieronnasta oli ilmeisesti ollut apua.

Mietimme fysioterapeutin kanssa mitä meidän kannattaisi jatkossa tehdä. Pohdimme erityisesti sitä, pitäisikö vasenta takajalkaa alkaa kuntouttamaan, vaikka se on todennäköisesti pysyvästi huonompi ja kipeämpi kuin oikea. Päädyimme siihen tulokseen, että alan tehdä Danille kotona päivittäin painonsiirtoharjoituksia, jotta Dani alkaisi käyttää vasenta takajalkaa enemmän. Eli nostelen muutaman kerran päivässä vuorotellen kumpaakin etujalkaa noin puolen minuutin ajaksi (esim. tassujen pesun ja kuivauksen yhteydessä), jolloin Dani joutuu siirtämään painon takajaloille. Teen myös seisotusharjoituksia siten, että työnnän Danin painoa takajaloille namin avulla. Kotihierontaa jatkan myös mahdollisimman usein esimerkiksi televisiota katsellessa.

Akupunktiokurssi 12.3.2010

Osallistuin valinnaiselle akupunktiokurssille ja viimeisenä päivänä pääsimme tekemään omista koiristamme neulatyynyjä. Kroonisista kivuista kärsivät koirat voivat saada apua akupunktiosta, minkä vuoksi aion kokeilla akupunktiota Danille. Tänään neuloitimme koirat sellaisiin akupunktiopisteisiin, mistä on hyötyä erityisesti lonkkanivelten (ja miksei myös kinnernivelten) nivelrikosta kärsiville koirille. Neulat ovat hyvin ohuita ja niiden kiinnittäminen ei juuri satu (kyllä, kokeilin ensin laittaa itselleni). Vapautuvat endorfiinit saivat Danin rentoutumaan ja rauhoittumaan ihan mukavasti hoidon aikana.

Kurssi oli sen verran lyhyt, ettemme ehtineet keskittymään jokaisen koiran erityisongelmiin. Ajattelinkin vielä varata akupunktiota tekevältä eläinlääkäriltä ajan, että hän saa tutkia Danin ja näyttää minulle tarkasti, mihin neulat olisi paras Danin tapauksessa laittaa. Sitten uskaltaudun hoitamaan Dania itse.

24.3.2010 Viides fysioterapiakerta

Tarkoituksena oli aloittaa uudella tuttavuudella eli tasapainolaudalla, mutta Dani päätti toisin ja ryntäsi vesijuoksumatolle ramppia pitkin heti, kun sai mahdollisuuden. Vesijuoksusta on tainnut tulla Danin lempiharrastus! Joten aloitimme tälläkin kertaa siitä. Dani juoksi matolla noin 20 min. ja pääsi sen jälkeen hierottavaksi.

Fysioterapeutti sanoi, että selkä oli tällä kertaa ennemminkin jäykkä kuin jumissa. Mutta hieronta teki hyvää. Dani on todella oppinut nauttimaan siitä täysin siemauksin; se makaa hierottavana kuin kuollut kala ja vaihtaa asentoa juuri sen mukaan kuin halutaan. Dani on siis fysioterapeutin unelmapotilas ja on mukava katsella, kun se nauttii olostaan (vaikkakin opiskelijan kukkarolle tämä lysti käy aika raskaaksi, kun vakuutus ei korvaa). Tein pienen lenkin fysioterapian jälkeen ja Danilla oli aivan hirvittävä vauhti päällä, ihan kuin pentuna. Tulokset pääsi siis näkemään heti, eikä vesijuoksu näyttänyt lainkaan koiraa väsyttäneen.

Fysioterapeutti neuvoi minua ottamaan nyt Danille käyttöön tasapainolaudan, siis ihan sen saman mitä ihmisetkin käyttävät. Danin takajalat nostetaan laudalle ja sen jälkeen Dani saa tasapainoilla ja joutuu tällöin varaamaan painoa enemmän myös vasemmalle takaselle. Tätä harjoitusta aletaan nyt tehdä päivittäin.

15.4.2010 Kuudes fysioterapiakerta

Tällä kertaa päätettiin keskittyä perusteelliseen hierontaan, koska Dani oli tehnyt normaalista poikkeavia lenkkejä (ensin remmissä, kun oli viikon vanhemmilla hoidossa ja sen jälkeen riehunut monena peräkkäisenä päivänä koirakavereiden kanssa). Enkä ollut ehtinyt juuri hieroa Dania itse. Olimme tyytyväisiä päätökseen, sillä työtä kyllä riitti. Aika juntturassa oli etenkin selkä- ja rintalihakset. Dani olisi tosin taas ollut kovin innoissan menossa vesijuoksumatolle, mutta seuraavan kerran sitten taas.

Mittasimme mielenkiinnosta takajalkojen painonjakautuminen taas pitkästä aikaa. Tulos ei ollut juuri muuttunut edelliskertaisesta (pääasia, ettei ole mennyt huonommaksi).

7.3.2011 Kontrollikäynti

Viime kerrasta onkin jo vierähtänyt aikaa. Dani oli kesän vepeilyn ansiosta viime syksynä lihaksistoltaan paremmassa kunnossa kuin ikinä. Ja se näkyi myös liikkumisessa - Dani juoksi huomattavasti pidemmällä askeleella ja suorempana kuin aikoihin. Vesipelastus on kyllä mitä mainioin laji nivelrikkoiselle!

Minun koulukiireistäni johtuen Dani on ollut aikaisempaa vähemmällä rasituksella viime syksyn ja tämän talven, mikä on todennäköisesti ollut Danin nivelrikon kannalta vain hyvä asia. Toki olemme lenkkeilleet aivan tavalliseen tapaan, mutta koirakavereiden kanssa riehuminen ja treenaaminen on jäänyt entistä vähemmälle.

Fysioterapeuttia ei siis ole onneksi juuri tarvittu, vaan olen pystynyt pitämään Danin lihashuollosta itse huolta. Ajattelin kuitenkin käyttää Danin kontrollikäynnillä fyssarilla, jotta näkisin paremmin missä mennään.

Danille tehtiin uusi askelvoimamatto-tutkimus, jonka tuloksia en ole vielä saanut. Aikaisempaan verrattuna selvä muutos oli kyllä se, että Dani juoksi joka vedon aivan vinottain, takapäätään vasemmalle kääntäen. Vaa'alla mitattuna painon varaus takajaloille oli enistä luokkaa: vasen hiukan alle 4 kg ja oikea noin 6 kg. Eli mitään merkittävää muutosta ei ollut tapahtunut suuntaan eikä toiseen. Vesijuoksumatolla Dani jaksoi juosta aivan entiseen malliin lähes 20 minuutin ajan. Askel oli vedessä edelleen hyvä - liikerata laaja eikä ontumista havaittavissa.

Fyssari totesi, että Danin lihaskunto oli hyvä ja mitään suurempaa häikkää ei löytynyt. Oikea rintalihas tosin oli jumissa todennäköisesti siksi, että se ylirasittuu vasemman takajalan painon kevennyksen vuoksi.

Kaiken kaikkiaan oli hyvä käyttää Dani pitkästä aikaa tarkastettavana. Itse kun tuppaa sokeutumaan pienille muutoksille, kun näkee ja tarkkailee koiraa joka päivä. Oli mukava kuulla, että fyssari oli myös sitä mieltä, että Dani on hyvässä kunnossa ja mitään notkahdusta huonompaan ei ole tapahtunut. Nyt siis jatketaan vaan samaan malliin.