lauantai 24. huhtikuuta 2010

TOKO- ja NOME-treenejä

Ajattelin tehdä tilannekatsauksen sekä tokon että nomen osalta, jotta pystyisin seuraamaan kehitystämme paremmin.

TOKO:

Paikalla makaaminen: Tällä hetkellä varma liike, vaikka olisi häiriötä. Ei ole enää haistellut maata tai vaihtanut lonkkaa levottomasti.

Paikalla istuminen: Tällä hetkellä varma liike, jatkossa täytyy tehdä myös häiriötreeniä.

Seuraaminen: Kontakti ja seuraamispaikka yleensä kunnossa, Dani saattaa innostuessaan hetkellisesti hieman edistää. Perusasennot ajoittain hakusessa eli niitä pitäisi vahvistaa ja saada nopeammaksi. Käännökset ovat alkaneet sujua paremmin, mutta Danin takajalkojen työskentelyä ja ohjaajan kävelyä täytyy parantaa. Sivuttaisaskeleet sekä peruutuksen Dani osaa, mutta niitä pitää vielä hioa. Pitkäkestoisia suorituksia täytyy harjoitella ja niistä palkkaamista miettiä (esim. etäpalkka).

Kisoissa ongelmana on silloin tällöin ollut ohjaajan jännittämisestä johtuva jätättäminen. Eli ohjaajan pitää oppia hallitsemaan hermojaan paremmin esim. mielikuvaharjoituksilla.

Liikkeestä istuminen: Istumista voisi yrittää saada hieman nopeammaksi, mutta muuten liike sujuu hyvin.

Luoksetulo: Aivan keskeneräinen. Pysähdys täytyy saada nopeammaksi (erilaiset palloleikit) ja maahan meno varmemmaksi (saattaa pysähtyä ja istua). Ja se ennakointi pois (paljon myös pelkkiä läpijuoksuja).

Ruutu: Tämä on ollut meille vaikea liike. Dani osaa etsiä ja hakeutuu mukavasti ruutuun. Mutta se paikka siellä ruudussa onkin sitten kompastuskivi, koska Dani meinaa usein jäädä liian eteen (aletaan seuraavaksi harjoitella paikkaa kutsuruutu tyyppisesti). Dani ottaa melko helposti häiriötä käskytyksestä ja on yrittänyt muutaman kerran varastaa ruudusta. Jouduin puuttumaan asiaan ja huomasin, että nyt Dani reagoi huonommin myös minun seuraa-käskyyn (miettii varmaan, että saako täältä nyt varmasti lähteä). Sivulle tulon vauhtia täytyy saada huomattavasti reippaammaksi. Eli ruudun kanssa on vielä paljon tekemistä, sitä täytyy harjoitella paljon uusissa paikoissa ja käskytettynä.

Hyppynouto: Alemmissa luokissa hyppyytin Danin melko läheltä estettä, joten nyt olemme opetelleet sitä, että Dani lähtee hyppyyn vähän kauempaa. Palautuksessa saa olla tarkkana, ettei Dani kierrä estettä. Eli olen joutunut varmistamaan asian antamalla lisäkäskyn "hyppy" takaisin tullessa. Emme tee harjoituksissa hyppyä täyskorkealla esteellä, mutta en usko, että se tuottaa kokeessa ongelmia. Tässäkin liikkeessä on vielä harjoittelemista.

Metallinouto: Ongelmana palautuksen hitaus. Eli Dani menee nopeammassa askellajissa kapulalle kuin tuo sen minulle. Tähän täytyy nyt puuttua (vauhtia pallolla).

Tunnari: Dani tekee omilla hajustamattomilla kapuloilla erinomaisesti, mutta epävarmuus tulee heti esiin, jos käytetään vieraita kapuloita tai ollaan hankalassa ympäristössä. Ongelmana on lisäksi ollut se, ettei Dani aina lähde kapuloille ensimmäisellä käskyllä ja kun pitäisi palauttaa, se jääkin seisomaan kapulakasan lähettyville (nyt kun olen yrittänyt pyrkiä eroon sanallisesta kannustamisesta). Keskeneräinen on siis tämäkin liike.

Kaukkarit: Saa olla tarkkana, ettei etene. Tekee liikkeet reippaasti ja takapalkka on toiminut hyvin. Liike kaipaa vielä hiomista etenkin täydellä matkalla.

Idari: Dani tekee liikkeet hyvin eikä ole näyttänyt häiriintyvän ohjaajan kävelystä. Mutta kulmia pitää parantaa vielä paljon; ohjaajan on opittava kääntymään niin, ettei koira joudu törmäämään törppöön tai kävelemään ohjaajan alle ja koiran on opittava käyttämään takapäätään.

Merkki ja ohjattu nouto: ei olla opeteltu vielä.



NOME

Tällä hetkellä meillä on eniten ongelmia hakuruudun kanssa. Vaikka ollaan tehty hakuruutua motivoituna tuntuu, ettei Dani vieläkään tajua hommaa tai sitten sillä ei vaan ole riittävästi motivaatiota hakuruututyöskentelyyn. Dani lähtee innokkaasti hakuun, mutta homma menee herkästi juoksenteluksi, jos ei tehdä motivoidusti. Eli Dani ei nosta dameja/variksia vaikka ne kyllä näyttäisi löytävän. Ja kun tehdään motivoidusti, alkaa into hiipua siinä kolmannen tai neljännen lähetyksen paikkeilla.

Tähän tarvisi nyt keksiä joku keino. Lähtisin mielummin korjaamaan hommaa motivoimalla kuin pakottamalla. Eli hakuinnon parantamiseksi alan seuraavaksi tekemään namiruutua; teen melko pienen hakuruudun (niin että pystyn aluksi seuraamaan koiran työskentelyä), vien ruutuun pahvimukin alle lihapullia mahdollisimman kauas toisistaan. Lähetän koiran hakuun ja kun näen, että se on löytänyt lihapullalle, kutsun sen luokse ja lähetän uudelleen (eli näin yritän saada sille motivaatiota lähteä ruutuun aina vaan uudestaan ja uudestaan). Myöhemmin hajustan lihapullien paikat variksella, jotta saan yhdistettyä homman riistanhajuun.

Danilla ei ole ongelmia riistan käsittelyssä; se ottaa riistaa spontaanisti ja nouto-ote on hyvä. Jäljestys sujuu loistavasti ja pupu näyttäisi olevan Danin suuri suosikki (ilmankos, kun on aivan hulluna rusakoiden perään).

Dani pitää uimisesta, mutta vesinoutoja täytyy vielä harjoitella. Tähän asti ne ovat sujuneet hyvin taippareita lukuun ottamatta.

Minun pitää myös alkaa olla vaativampi näissä nome-touhuissa eli ei enää suurta palkkaa sellaisista suorituksista, jotka Dani jo osaa, vaan palkkaus hillitymmin. Myöhemmässä vaiheessa voisin yhdistää haukuruututyöskentelyn myös etäpalkkaan eli kun Dani on tehnyt hyvän suorituksen, vapautan sen kauempana olevalle ruokakupille.

Tarkoituksena ei ole tehdä Danista nome-koiraa, vaan saada se läpi taippareista. Ja jos joku ihmettelee miksi, niin kai se on pääasiassa ohjaajan oppimisen ja harrastamisen halusta. Aikataululla ei sitten olekaan niin väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti